Vývoj metody pro stanovení vybraných aromatických aminů pomocí LC/MS - Veselá, Adéla (Jihočeská univerzita, 2023)
Cigaretové nedopalky, které jsou předmětem této práce, jsou velmi častým odpadem, který se vyskytuje v přírodě. Cigaretové nedopalky obsahují řadu sloučenin včetně aromatických aminů. Některé z nich jsou karcinogenní. V bakalářské práci byla vyvinuta LC/MS metoda pro stanovení šesti primárních aromatických aminů. Chromatografické podmínky byly nejprve optimalizovány tak, aby bylo dosaženo separace všech šesti analytů. Chromatografická separace byla provedena na koloně Kinetex Biphenyl. Byla vybrána vhodná mobilní fáze. Mobilní fáze se skládala z 0,1 obj. % kyseliny mravenčí, 4 obj. % acetonitrilu a 2,5mM octanu amonného ve vodě a 0,1 obj. % kyseliny mravenčí, 50 obj. % acetonitrilu a 2,5mM octanu amonného ve vodě (gradientová eluce). Poté byla optimalizována hmotnostní detekce, aby bylo dosaženo stabilního a intenzivního signálu detektoru. Vyvinutá metoda byla nakonec použita k analýze extraktů při optimalizaci procesu extrakce aminů z cigaretových nedopalků.
Development of a method for the determination of selected aromatic amines by LC/MS
Keywords: 2-toluidin; 1-naftylamin; 2-naftylamin; 3-aminobifenyl; 4-aminobifenyl; benzidin; kapalinová chromatografie; hmotnostní detekce; optimalizace; validace.; 2-toluidine; 1-naphthylamine; 2-naphthylamine; 3-aminobiphenyl; 4-aminobiphenyl; benzidine; liquid chromatography; mass detection; optimization; validation.