Architektura venkovských panských sídel na Táborsku - Vaváček, Miloslav (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce s názvem ''Architektura venkovských panských sídel na Táborsku'' se zabývá problematikou stavebně historického vývoje zámků a tvrzí venkovské šlechty umístěných v oblasti Táborska. Dokument ukazuje, v jakém stavu byly vybrané objekty v letech 2007-2008. Do práce nejsou zařazeny všechny objekty tohoto typu na Táborsku. Vzorek je však zvolen tak, aby reprezentoval co nejširší spektrum architektonických stylů od gotiky, přes renesanci, až po historizující slohy 19. století. Autor vychází jednak z poznatků uvedených v rozličných odborných i turistických publikacích, jednak z výsledků vlastního průzkumu.
Architecture of rural manors in the region of Táborsko
Keywords: zámek; tvrz; baroko; renesance; sgrafito; region Táborsko; chateau; fort; baroque; renaissance; sgraffito; region of Táborsko