Prevence a rehabilitace distorze hlezenního kloubu u basketbalistů - Kramlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se zabývá prevencí a rehabilitací distorze hlezenního kloubu u basketbalistů a sleduje dva hlavní cíle, zjistit, která z fixačních pomůcek se jeví nejefektivněji pro prevenci distorze hlezenního kloubu, a sestavit a realizovat rehabilitační program pro sportovce ? basketbalisty postižené distorzí hlezenního kloubu. V práci byla uplatněna metoda kvalitativního výzkumu, zahrnující techniky pozorování, kineziologického vyšetření a polostandardizovaného rozhovoru, dále byly provedeny sekundární analýzy získaných dat. Výsledky jsou zpracovány formou kazuistik. Na jejich základě byly vypracovány individuální rehabilitační plány testovaných osob, podle kterých probíhala terapie pro obnovení funkce dolních končetin. V jejím závěru bylo výstupním vyšetřením zjištěno, že u sledovaných osob došlo k zlepšení rozsahu pohybu v kloubu, zvýšení svalové síly a odstranění svalových dysbalancí. Bakalářská práce by se mohla stát vodítkem pro hráče basketbalu, co dělat pro zlepšení stability hlezenního kloubu při fyzické zátěži během tréninku i utkání, jaké používat fixační pomůcky a jak posilovat svaly dolních končetin v rámci prevence. Dále může také posloužit nejen budoucím fyzioterapeutům a fyzioterapeutům v praxi, ale jako zdroj pro vzdělávání laické veřejnosti.
Prevention and rehabilition of ankle sprains by basketball players
Keywords: hlezenní kloub; distorze; poranění hlezenního kloubu; rehabilitace; prevence; talocrural (ankle) joint; distortion; injuries of talocrural (ankle) joint; rehabilitation; prevention