Potravní chování divoké populace vydry říční (Lutra lutra) v podmínkách mělkého vodního toku - Pojerová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2012)
Vydra říční (Lutra lutra) patří mezi ohrožené druhy. Příčinou jejího poklesu bylo především ubývání vhodných biotopů a znečištění odpadních vod. Neméně významným faktorem byl vliv člověka, který vydry pronásledoval pro kožešinu a škody na rybách. Ačkoli se počet vyder v posledních letech výrazně zvýšil, stále je třeba tyto šelmy chránit. Bakalářská práce se zabývá problematikou potravního chování divoké populace vydry říční (Lutra lutra). Cílem této práce bylo objasnit dosud málo známou problematiku lovu vyder v mělkých tocích, zejména techniku takového lovu a jeho úspěšnost. Bylo zjištěno, že také v mělkém toku řeky Lužnice vydry preferují lovecký model ?patch fishing?, který je běžný při lovu v hlubokých vodách. Lov zde má rozdílný charakter, protože kořistí jsou ryby aktivní i ve dne, na rozdíl od neaktivní kořisti známé z hlubokých vod jezer a mořského pobřeží. Na řece Lužnici byli sledováni jak samci a samice, tak juvenilní jedinci. Sledován byl počet loveckých výpadů v rámci jednoho lovu, počet ponorů a celková úspěšnost lovu stanovená podle počtu úspěšných loveckých výpadů.
Hunting behaviour of the wild population of river otter (Lutra lutra) in conditions of the shallow river.
Keywords: vydra říční (Lutra lutra); potravní chování; patch fishing; řeka Lužnice; mělký vodní tok; Eurasian otter (Lutra lutra); foraging behaviour; patch fishing; Lužnice River; shallow river