POROVNÁNÍ RELIGIÓZNÍ STRUKTURY OBYVATEL ČESKÉ REPUBLIKY A SLOVENSKÉ REPUBLIKY - Vlažná, Denisa (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce porovnává náboženskou strukturu obyvatelstva České republiky a Slovenské republiky na základě dat ze sčítání obyvatel 2011. Úvod vymezuje problematiku náboženství ve společnosti. Rešerše literatury poskytuje přehled již vytvořených prací z dané oblasti uspořádaný do tematických skupin. Teoreticko-metodická část zařazuje problematiku religiozity obyvatelstva do kontextu geografie, vymezuje základní pojmy, stanovuje východisková kvantitativní data, jejich selekci a metody zpracování. Práce dále vymezuje vybrané území a porovnává obě republiky z hlediska vybraných demografických charakteristik obyvatelstva. Před samotným porovnáváním religiózních struktur je nabídnut historický vývoj religiozity na území dnešní České a Slovenské republiky a dále současná struktura církví na tomto území. Religiózní struktura České a Slovenské republiky je porovnávána na úrovni republik a krajů. Práce také poskytuje porovnání dat z předchozích sčítání (1991 a 2001). Výsledky jsou shrnuty v závěru. Pro lepší orientaci v množství statistických dat jsou použity tabulky, grafy a mapy.
COMPARISON RELIGIOUS STRUCTURE OF THE POPULATION CZECH REPUBLIC AND THE SLOVAK REPUBLIC
Keywords: religiózní struktura; míra religiozity; Česká republika; Slovenská republika; sčítání obyvatel; religious structure; degree of religiosity; Czech Republic; Slovak Republic; Census