Možnosti volnočasových aktivit v prevenci rizikového chování dospívajících - Balounová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Dnešní děti a mládež se dělí na dvě velké skupiny. Jedna skupina má detailně naplánovaný denní režim. Po škole absolvují každý den nějakou volnočasovou aktivitu, rodiče jim pečlivě zaplňují jakoukoli volnou chvilku. Mají obavy, aby jejich děti nepropadly špatným činnostem. Na druhou stranu však existuje skupina dětí, jejichž rodiče jim nechávají absolutní volnost. Nemají čas nebo chuť se jim věnovat. Pokud děti a mládež nemají plnohodnotnou náplň svého volného času, může je to svést na špatnou stranu potloukat se s vrstevníky po ulicích, nudit se a začít vymýšlet závadné aktivity. To následně může vést k užívání omamných látek, drobným krádežím, vandalství, záškoláctví apod. V souvislosti s touto problematikou vyvstávají otázky: dá se tomu nějak předcházet? Pomáhají neziskové organizace nabízející volnočasové aktivity těmto dětem najít jinou alternativu?
Possibilities of leisure activities in crime prevention for teenagers
Keywords: volný čas; volnočasové aktivity; kriminalita; prevence kriminality; instituce pro volný čas dětí a mládeže; spare time; leisure activities; juvenile crime; crime prevention; institution for spare time of children and youth