Řešení výtvarného díla v krajině - reliéf. (Prakticko-teoretická práce) - Šindelářová, Barbara (Jihočeská univerzita, 2011)
Náplní této práce je ideový záměr, výtvarný návrh, realizace a následné umístění plastiky v daném prostoru. Plastika je pak řešena v hlubším kontextu vlastního tématu s prostředím, jeho historií a specifickým rázem místa. Pro umístění tohoto výtvarného díla byl zvolen krajinný park zámku ve Štěkni v jihozápadních Čechách. Návrh přitom respektuje i rozmístění jak krajinných domi-nant, tak i přilehlou architekturu a průhledy v místě plánované realizace. Významnou úlohu pro působivost díla hraje i využití vhodného materiálu vzhledem k vazbám na prostředí i na samotné téma práce. V úvahu byla brána jak pozice diváka ve vztahu k proporcím plastiky, tak i potřeba její čitelnosti a srozumitelnosti. Téma plastiky a její koncepce má úzkou vazbu k řádu Congregatio Jesu, který sídlí v prostorách štěkeňského zámku a vztahuje se především k jeho zakladatelce Mary Ward a k prvnímu společenství Anglických panen. Součástí práce je i druhotný pedagogický projekt, který byl realizován na pod-zim 2010 přímo v areálu štěkeňského zámku. Jeho téma se vztahovalo k člověku a jeho vnímání krajiny. Práce zabývající se výtvarným dílem v krajině se dále zaobírá spirituální tvorbou z hlediska současné kulturně společenské potřeby vzhledem k využívání a čitelnosti křesťanské symboliky z hlediska dnešní kulturní zkušenosti.
Design and emplacement of a sculpture in the landscape
Keywords: Plastika; krajina; zahrada; pedagogika; symbolika; projekt; historie; Mary Ward; Cogregatin Jesu; Štěkeň; Římský cement; lomové zdivo; Sculpture; landscape; garden; education; symbolism; design; history; Mary Ward; Cogregatin Jesu; Štěkeň; Roman cement; masonry fracture