Genetická variabilita populací chvostoskoka Parisotoma notabilis (Isotomidae, Collembola) v homogenním (městském) a heterogenním (přírodním) prostředí. - Švecová, Žaneta (Jihočeská univerzita, 2021)
Cílem této práce bylo nalézt molekulární markery pro rozlišení populací chvostoskoka Parisotoma notabilis. Mitochondriální marker COI byl úspěšně amplifikován a osekvenován. Tyto sekvence byly použity pro genetickou analýzu a srovnání městských a přírodních populací. Bylo zjištěno, že všichni testovaní chvostoskoci byli infikováni bakterií Wolbachia. Nakonec byla porovnána evoluce Wolbachia s jejím hostitelským chvostoskokem.
Genetic variability of springtail Parisotoma notabilis (Isotomidae, Collembola) in urban and natural environment
Keywords: Cytochrom c oxidáza; chvostoskok; genetická variabilita; Parisotoma notabilis; Wolbachia.; Cytochrome c oxidase; springtail; genetic variability; Parisotoma notabilis; Wolbachia.