Sledování radioaktivity tritia v toku Vltavy s ohledem na odpadní vody Jaderné elektrárny Temelín. - Škopek, Petr (Jihočeská univerzita, 2007)
Hlavním úkolem této práce bylo měření aktivity tritia ve Vltavě a okolí Jaderné elektrárny Temelín (dále JETE) s těmito cíli: Možnost použití vyústění tlumicího objektu odpadních vod (dále VTOOV) jako kontrolní signální soustavy pro nestandardní události v JETE, dále sledování možných korelací mezi objemovou aktivitou tritia naměřenou ve VTOOV a aktivitou nad mezní hodnotou pro první jakostní třídu ve vybraných úsecích toku Vltavy, také porovnání naměřených hodnot s výsledky jiných autorů a konečně posouzení relevance jakosti vody dle objemové aktivity tritia k jakosti vody dle jiných příměsí, tj. stabilních izotopů některých kovů a rizikových prvků i obecných fyzikálních a chemických ukazatelů. Literární část práce se zabývá radioaktivitou v obecné rovině, aktivitou tritia ve světě a v České republice s přihlédnutím k provozu jaderných elektráren. Vlastní práce spočívala v odběru vzorků na předem určených místech, přípravě těchto vzorků k měření a v samotném měření aktivity tritia. Aktivita tritia byla stanovena scintilačním spektrometrem s kapalným scintilátorem. Dále byly stanoveny základní chemické a fyzikální vlastnosti vody, koncentrace vybraných prvků a také některých aniontů. Zjištěná data byla použita k zařazení vod v jednotlivých odběrových místech do jakostních tříd dle ČSN 75 7221. V žádném z případů v této práci nebyly naměřeny aktivity, které by překročily mezní hodnoty kapalných výpustí z JE Temelín závazně stanovené v rozhodnutí, které vydal Okresní úřad v Českých Budějovicích podle §8 zákona č.138/73 Sb., o vodách, při respektování požadavků SÚJB. Tato práce by mohla být přínosem pro možné využití VTOOV jako kontrolní signální soustavy pro nestandardní události v JETE a dále pro posouzení ovlivnění vod Vltavy odpadními vodami JETE.
Estimation of Tritium Activity in the River Vltavawith Respect to the Liquid Wastes from the Nuclear Power Plant Temelin.
Keywords: tritium; voda; Vltava; jaderná elektrárna; Temelín; radioaktivita; scintilace; tritium; water; Vltava; nuclear power plant; Temelin; radioactivity; scintillation