Hodnocení kontaminace ryb ve vybraných rybářských revírech - Červený, Daniel (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá hodnocením kontaminace ryb vybranými cizorodými látkami z řad toxických kovů, polychlorovaných bifenylů a dioxinů ve vybraných rybářských revírech. Pro účely hodnocení kontaminace byly vybrány rybářsky atraktivní revíry Vltava 20 ? Kořensko (421090), Údolní nádrž Rozkoš (451200), Odrava 1 - ÚN Jesenice (431200) a Vltava 28 P (423040). Odlovy byly prováděny pomocí elektrických agregátů a rybářských udic. Sledování obsahu cizorodých látek bylo prováděno ve svalovině ryb odlovených v dané lokalitě. Ve svalovině ryb byly sledovány koncentrace Hg, Cd, Pb, PCB, DDT, HCH, HCB, a dioxinů.
Evaluation of fish contamination in selected fishing districts
Keywords: kontaminace ryb; hygienické limity; toxicita; PCB; dioxiny; rtuť; kadmium; olovo; znečištění vody; fish contamination; toxicity; water pollution; PCB; dioxines; mercury; cadmium; lead