Hygienická péče o pacienta na JIP - Kabátová, Anna (Jihočeská univerzita, 2015)
Hygienická péče na jednotce intenzivní péče je jedním z řady ošetřovatelských postupů, které vedou ke zlepšení zdravotního stavu pacienta. Její správné vedení pomáhá zlepšovat nejen pacientův fyzický stav, ale výrazně ovlivňuje také psychickou stránku pacienta. Tato práce je zaměřena na znalosti sester a na jejich postup při poskytování hygienické péče. V teoretické části mé práce je vysvětlena podstata oddělení intenzivní péče, její přístrojové a personální zabezpečení. Dále se zde zaměřuji na roviny hygienické péče a hlavně na popsání správných postupů všech úkonů v oblasti vykonávání hygienické péče. V teoretické části této práce je také popsán hygienický režim platný na jednotce intenzivní péče, a také jsou zde stručně uvedeny zásady bariérové ošetřovatelské péče. V empirické části práce byly stanoveny tyto cíle: Zmapovat znalosti sester při poskytování hygienické péče u pacientů hospitalizovaných na jednotkách intenzivní péče. Pro zjištění tohoto cíle byla stanovena hypotéza: Sestry mají dostatečné znalosti v poskytování hygienické péče. Druhý cílem této práce bylo zjistit, jak sestry provádějí hygienickou péči. K tomuto cíli byla stanovena výzkumná otázka: Jakým způsobem provádějí sestry hygienickou péči u pacientů hospitalizovaných je jednotce intenzivní péče?
Hygiene care for patients in the ICU
Keywords: hygienická péče; jednotka intenzivní péče; oddělení JIP; hygienický režim; health care; the intensive care unit; intensive care department; hygienic regime