Posouzení rušivých vlivů na přesnost stanovení objemové aktivity tritia v odpadních vodách vypouštěných z JE Temelín - Řeháček, Martin (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem bakalářské práce je posoudit významnost vybraných rušivých vlivů na přesnost stanovení tritia v odpadních vodách metodou kapalinové scintilační spektrometrie. V práci byly zkoumány tři rušivé vlivy: pH vzorku, osvit vzorku UV zářením a zvýšené pozadí při měření vzorku způsobené vzorky s obsahem radionuklidů emitujících beta a gama záření umístěnými uvnitř analyzátoru. K výzkumu byl použit měřicí analyzátor TriCarb 2910TR a scintilační koktejl Ultima Gold XR. Pro výzkum byly připraveny čtyři vzorky s objemovými aktivitami tritia: < 3,7 Bq/l, 199,1 +- 4,1 Bq/l, 20 298,2 +- 73,5 Bq/l a 2 659 078,8 +- 6555,2 Bq/l. Každý vzorek byl ovlivňován rušivými vlivy se vzrůstající intenzitou. Pro experiment s vlivem pH byla připravena řada 12 vzorků s pH v rozsahu 1-12. K osvitu vzorků byla využita místnost osvětlená zářivkami, které jsou kromě viditelného záření také zdroji UV záření. Pro zkoumání vlivu zvýšeného pozadí byly připraveny tři vzorky obsahující izotopy cesia 134Cs a 137Cs emitující beta a gama záření. Každý vzorek byl postupně těmito rušivými faktory ovlivňován a měřen desetkrát. Takto naměřená data byla statisticky zpracována a vyhodnocena. Provedeným experimentem a statistickým zpracováním výsledků s přihlédnutím k přesnosti přístroje bylo zjištěno, že rušivé vlivy zvýšeného pozadí beta i gama záření a osvit UV zářením mají významný vliv pouze u vzorků s velmi nízkými aktivitami tritia. U vzorků s vysokými aktivitami tritia je tento vliv nevýznamný. Zkoumáním vlivu pH bylo potvrzeno, že použitý scintilační koktejl vykazuje vyhovující stabilitu účinnosti konverze beta záření na fotony v rozsahu hodnot pH 2-12.
An assessment of interferences influence on tritium volume activities measurement in liquid discharges of Temelin NPP
Keywords: kapalinová scintilační spektrometrie; osvit; pH; rušivý vliv; scintilátor; tritium; zvýšené pozadí; liquid scintillation spectrometry; illumination; pH; disturbance effect; scintillator; tritium; increased background