Zpracování návrhu naučné stezky okolo vodní nádrže Jordán - Kostková, Klára (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem diplomové práce je vytvoření návrhu naučné stezky okolo vodní nádrže Jordán nacházející se v jihočeském městě Tábor. Návrhu naučné stezky předcházel sběr poznatků o vodní nádrži a jejím okolí, ale také dotazníkové šetření. Vodní nádrž Jordán je významné technické dílo, které vzniklo jako zásobárna města pitnou vodou již na konci 15. století a řadí se tak k nejstarším umělým nádrţím tohoto typu ve střední Evropě. Ačkoliv je význam této vodní nádrže nesporný, větší pozornosti se jí dostalo díky akci ?Obnova rybníka Jordán?, která probíhala v letech 2011 až 2014 a přinesla cenné poznatky. Díky této akci došlo nejen k odbahnění a úpravě nádrže, ale i k archeologickým objevům, které přinesly nový pohled na toto technické dílo. Návrh naučné stezky okolo vodní nádrže Jordán si klade za úkol seznámit návštěvníky s vodní nádrží Jordán a jejím nejbližším okolím, a to procházkou kolem vodního díla nacházejícího se velkou částí přímo ve městě, nedaleko jeho historického centra.
Elaboration of the design of an educational trail around the Jordán water reservoir
Keywords: naučná stezka; vodní nádrž Jordán; historie; současnost; obnova; nálezy; educational trail; Jordan water reservoir; history; present; restoration; findings