Problematika umělého přerušení těhotenství z pohledu porodní asistentky - Novisedláková, Andrea (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na umělé přerušení těhotenství a jeho problematiku z pohledu porodní asistentky. Umělé přerušení těhotenství je stále aktuální téma, které je velmi diskutované nejen v politických a náboženských kruzích, ale i u široké veřejnosti. Teoretická část práce popisuje jednotlivé metody v I. a II. trimestru (miniinterrupce, klasický instrumentální potrat, farmakologické ukončení), kterými lze zákrok provést a jeho možné komplikace, včetně psychických. Není vynechána ani ošetřovatelská péče o ženu během zákroku. Dále je zmíněna historie, týkající se metod interrupcí, názorů na ně a legislativních úprav, až po uvedení současného zákona č. 66/1986 Sb. Problematika umělého přerušení těhotenství je zde znázorněna i z etického pohledu. Cílem práce bylo zjistit názory porodních asistentek na umělé přerušení těhotenství. Dále bylo zkoumáno, zda mají porodní asistentky znalosti týkající se nejen ošetřovatelské péče poskytované během zákroku, ale i péče o psychiku ženy. Ke sběru dat bylo použito kvantitativní šetření formou dotazníku a výzkumným souborem byly porodní asistentky ve vybraných nemocnicích v Královéhradeckém kraji. Výsledky výzkumného šetření jsou obsaženy v praktické části a jsou znázorněny pomocí tabulek a grafů, vytvořených na jednotlivé otázky v dotazníku, nebo jejich kombinací.
Problems artificial abortion from look midwife
Keywords: Interrupce; Ošetřovatelská péče; Postabortivní syndrom; Psychika ženy; Umělé přerušení těhotenství; Zákon č. 66/1986 Sb.; Induced abortion; Nursing care; Abortion syndrome; Psyche of woman; Abortion; Act No. 66/1986 Coll.