Technické památky jižních Čech - Haikl, Petr (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato práce popisuje vybrané technické památky jižních Čech a tyto technické památky jsou následně detailně popsány. U technických památek je popsán princip technické funkce a využití známých fyzikálních jevů při jejich konstrukci. Tyto památky jsou uskupeny do tematických skupin s ohledem na těžbu, přepravu a zpracování surovin. Výběr určitých památek byl uskutečněn na základě jejich významu či ojedinělosti v rámci Jižních Čech.
Technical sights of South Bohemia
Keywords: Těžba; přeprava; stavitelství; technická památka; princip; výroba; Mining; transportation; construction; technical monument; principle; production