Mikroformáty pro sémantický web - Drlík, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce pojednává o technologii mikroformátů, která doposud není příliš známa a rozšířena. Je využívána pro sémantické značení obsahu webových stránek, čímž zvyšuje nejen jejich optimalizaci, ale také uživatelskou přívětivost. Takto vyznačený obsah je srozumitelný pro člověka i snadno strojově zpracovatelný. Hlavním cílem práce je popis technologie. Vysvětlit principy využití, výhody, způsob aplikování včetně příkladů a rozšířit povědomí o její existenci. Součástí práce je výzkum cílený na odbornou veřejnost z oblasti informačních technologií v České republice. Práce obsahuje vzorovou aplikaci, jejíž zdrojový kód je sémanticky vyznačen mikroformáty.
Microformats for the semantic web
Keywords: mikroformáty; sémantika; XHTML; SEO; hCalendar; hCard; rel-nofollow; adr; geo; rel-home; microformats; semantics; XHTML; SEO; hCalendar; hCard; rel-nofollow; adr; geo; rel-home