Stanovení základních emisí z výfuků osobních vozidel ve vybraných úsecích dopravní trasy - Kahuda, Jan (Jihočeská univerzita, 2019)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou znečišťování životního prostředí produkcí škodlivých látek ze spalovacích motorů automobilů a výpočtem produkce základních škodlivých látek emitovaných z výfuků osobních vozidel pohybujících se po vybraných úsecích dopravní trasy. Cílem práce bylo vypočítat množství produkovaných základních škodlivých látek, dle skladby vozového parku na zvolených sledovaných úsecích dopravní trasy. K analýze byly vybrány tři úseky pozemních komunikací ve městě České Budějovice. Provedením analýzy sestavy vozového parku, zjištěním intenzity dopravy, průměrné rychlosti vozidel a plynulosti dopravy na dané dopravní trase byly získány hodnoty pro výpočet produkce emisí speciálním výpočtovým programem MEFA 13.
Determination of basic emissions from passenger car exhausts in selected sections of transport route
Keywords: znečištění ovzduší; životní prostředí; vozidla; výfukové plyny; škodlivé látky; emise; emisní limity EURO; program MEFA 13; air pollution; environment; vehicles; exhaust gases; harmful substances; emission; EURO emission limits; MEFA 13