Prevence nozokomiálních nákaz v ordinacích zubních lékařů - Tesařová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Diplomová práce je zaměřena na základní charakteristiku nozokomiálních nákaz, jejich prevenci a dodržování protiepidemických opatření v oblasti stomatologie. Ačkoli měly v minulosti tyto infekce značnou souvislost s mortalitou i morbiditou ve zdravotnických zařízeních, dnes jejich počet významně klesá. Rozhodující v této oblasti bylo zejména zavedení dodržování základních hygienických zásad a pravidel. Jejich opomíjením může dojít k závažnému ohrožení zdraví a života pacienta a následně k růstu nákladů na další léčbu. I v dnešní době je proto třeba věnovat těmto nemocem a jejich prevenci značnou pozornost. Průzkumná část práce je zaměřena na posouzení preventivních opatření souvisejících s nozokomiálními nákazami ve stomatologické praxi, a proto je i rešerše literatury v teoretické části soustředěna tímto směrem. Teoretická část nejprve pojednává o nejčastějších původcích nozokomiálních nákaz, se kterými se lze setkat. Pozornost je zaměřena na stručnou charakteristiku těchto onemocnění, jejich zdroje a proces šíření. Dále je zmíněno základní rozdělení těchto nemocí i konkrétní způsoby jejich prevencí. V oblasti stomatologie práce shrnuje základní historické souvislosti a blíže identifikuje jednotlivé úseky tohoto oboru. V souvislosti s nozokomiálními nákazami je zmíněn jejich přesah do stomatologie a nutnost ochrany před těmito infekcemi, zahrnujících epidemiologická opatření, význam hygieny rukou, nutnost sterilizace, dezinfekce a úklidu. Cílem práce je poukázat na důležitost prevence při vzniku a šíření těchto infekcí a nutnost dodržování epidemických zásad při pracovních procesech ve stomatologických ordinacích. Provedený průzkum shrnuje zjištěná fakta o dodržování hygienicko-epidemiologického režimu a to nejen z hlediska celkového pohledu na problematiku, ale i z pohledu lokálních rozdílů, rozdílů v délce praxe jednotlivých stomatologů i ve vztahu k četnosti prováděných hygienických kontrol. Definuje problematické oblasti z hlediska nozokomiálních infekcí a dodržování bez stanovených předpisů u stomatologů. Současně poukazuje na vliv lokality i četnosti šetření na dodržování těchto hygienických pravidel v ordinacích lékařů.
Prevention of Nosocomial diseases in dental surgery
Keywords: stomatologická ordinace; protiepidemická opatření; sterilizace a dezinfekce; nozokomiální nákazy; prevence; hygiena; dental surgery; antiepidemical measures; sterilization and desinfection; osocomial infections; prevention; hygiene.