Využití díla Vincenta van Gogha ve výtvarných činnostech na 1. stupni ZŠ - Hlaváčková, Helena (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce na téma Využití díla Vincenta van Gogha ve výtvarných činnostech na 1. stupni ZŠ se skládá z části teoretická a projektové. Její teoretická část se zabývá vymezením pojmu postimpresionismus, do kterého řadíme malíře Vincenta van Gogha. O jeho životě a díle pojednává kapitola druhá, která ve zkráceném životopisném pojednání několika podkapitol odhaluje krátký, avšak vyčerpávající život tohoto malíře. Další kapitola je zaměřena na propojení této diplomové práce s Rámcovým vzdělávacím programem, který je nezbytnou součástí dnešního vzdělávání na prvním stupni základního vzdělávání. Poslední kapitola teoretické práce se zaměřuje na metodiku výtvarně-projektového vyučování. Projektová část představí výtvarnou řadu, která je sestavena z lekcí, tak aby provedla žáky pomocí dopisů Vincenta van Gogha celým jeho životem a seznámila je s jeho dílem.
Application of Vincent van Gogh Art Works in Art Education at Primary School
Keywords: Vincent van Gogh; postimpresionismus; malířství; výtvarná výchova; malíř; Vincent van Gogh; post-impressionism; painting; art; painter