Potřeba komunitní péče u ženy v období porodu - Vnoučková, Marie (Jihočeská univerzita, 2018)
Teoretická bakalářská práce se zaměřuje na podporu komunitní péče během těhotenství,porodu a v době šestinedělí u ženy s nízkým rizikem. Poukazuje na efektivitu péče, při které jsou porodní asistentky primárními poskytovatelkami porodnické péče. Zohledňuje podporu zdraví a spokojenost matek, dětí i celých rodin. Zabývá se odlišnými systémy péče v jednotlivých zemích evropského regionu i mimo něj. Shromažďuje poznatky o možnostech komunitní péče a jejího začlenění do nabídky zdravotních služeb v mateřství. Hledá možnosti, jakými způsoby by se mohla komunitní péče úspěšně rozvíjet i v České republice, tak aby byla uspokojená potřeba žen v mateřství.
The need of community care for a women during childbirth
Keywords: Komunitní péče; porodní asistence; porodní asistentka; primární péče; kontinuální péče; podpora zdraví; těhotenství; porod; šestinedělí; domácí péče.; Community care; midwifery; midwives; primary care; continuous care; health support; pregnancy; childbirth; the puerperium; home care