Hodnocení exteriéru ve vztahu k výkonnosti teplokrevných klisen - Vejvodová, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi exteriérem a výkonností tříletých teplokrevných klisen. Je vyhodnocen vliv jednotlivých částí exteriéru na výkonnost prověřovaných koní. U celkového souboru klisen jsou sledované průměrné hodnoty celkových známek za jednotlivé znaky. Za exteriér je celkový soubor ohodnocen průměrnou celkovou známkou 7,46 bodů, za výkonnost získal celkový soubor klisen ohodnocení 7,33 bodů. Z celkového souboru klisen je vybrán soubor klisen po nejfrekventovanějších hřebcích, u kterých jsou vyhodnoceny sledovené údaje podle hřebců. Bylo zjištěno, ţe není výrazný rozdíl mezi klisnami po 10 nejfrekventovanějších hřebcích a klisnami po ostatních hřebcích. Nejlépe ohodnoceny byly klisny za skok ve volnosti ( x = 7,798 bodů), pracovní ochotu a charakter ( x = 7,750 bodů) a vrozené schopnosti ( x = 7,725 bodů). Nejniţší známky byly uděleny za krok ( x = 7,602 bodů), kavaletovou řadu ( x = 7,610 bodů) a klus ( x =7,617 bodů).
Exterior evaluation in relation to the performance of warmblood mared
Keywords: exteriér; výkonnost; klisna; český teplokrevník; exterior; performance; mares; Czech warmblood