Volnočasové aktivity jedinců s mentálním postižením a kombinovanými vadami v zařízení SPMP ÚSVIT v Havlíčkově Brodě - Kubátová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce s názvem Volnočasové aktivity jedinců s mentálním postižením a kombinovanými vadami v zařízení SPMP ÚSVIT v Havlíčkově Brodě se v teoretické části zabývá především objasněním pojmů volného času a jeho využití u osob s postižením. Dále se věnuje problematice mentální postižení a kombinovaných vad, které se vykytují u klientů navštěvujících zařízení ÚSVIT SPMP v Havlíčkově Brodě. Výzkumná část bakalářské práce byla zpracována kvalitativní metodou, která byla realizována prostřednictvím analýz dokumentace a polostrukturovaných rozhovorů. Cílem výzkumné části bylo zmapovat náplň volného času klientů denního stacionáře ÚSVIT SPMP v Havlíčkově Brodě a zjistit spokojenost těchto klientů s nabídkou volnočasových aktivit. Z výsledků vyplývá, že zařízení ÚSVIT SPMP v Havlíčkově Brodě nabízí svým klientů velmi širokou a pestrou nabídku volnočasových aktivit. Klienti se zde naučí mnoho užitečných a praktických dovedností, které mohou v životě využít. Nejoblíbenější aktivitou v denním stacionáři se ukázalo vaření, dále pak keramika, šití a práce na zahradě. Jak z výzkumu tedy vyplynulo, oblíbené nejsou především fyzické aktivity. Co se týče manuálních prací, v těch klienti vynikají. Údaje zjištěné z mého výzkumu tak vytváří celkový obraz trávení volného času lidí s mentálním postižením a kombinovanými vadami v denním stacionáři ÚSVIT SPMP v Havlíčkově Brodě. Předložená práce může posloužit i jako srovnávací materiál z hlediska úrovně nabízených služeb v obdobných zařízeních.
Leisure time activities of the individuals with mental or combined handicap in the institution SPMP ÚSVIT v Havlíčkově Brodě.
Keywords: denní stacionář; kombinované vady; mentální retardace; volný čas; volnočasové aktivity; day care; combined defects; mental retardation; free time; leisure time activities