Rudolf II. v obraze německy psané krásné literatury a dramatu 19. a 20. století - Mašlová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem diplomové práce "Rudolf II. v obraze německy psané krásné literatury a dramatu 19. a 20. století" bylo zachycení obrazu císaře Rudolfa II., jeho sociálního okolí a sídelního města v historické vědě. Tento obraz byl následně porovnán s historickým dramatem Franze Grillparzera Ein Bruderzwist in Habsburg a díly krásné literatury od Gustava Meyrinka Der Engel vom westlichen Fenster a Lea Perutze Nachts unter der steinernen Brücke. Výše zmíněná díla byla základním pramenem práce. Intepretace byla opřena o metodologická východiska konceptů paměti. Předkládaná práce je případovou studií, která by se mohla stát výchozím bodem pro soustavné zkoumání obrazu druhého života habsburských panovníků.
Rudolf II. in the image of German-language belles-lettres and drama of 19th and 20th Century
Keywords: Rudolf II.; Franz Grillparzer; Gustav Meyrink; Leo Perutz; literární obraz; koncept paměti; obraz druhého života