Vybrané šifrovací metody - Milichovská, Eva (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této práce je uvedení do problematiky klasické kryptologie od jejích počátků ve starověku až do poloviny 20. století. Dále je zde uvedeno rozdělení základních šifer na substituční a transpoziční. Z velkého množství šifer byly vybrány jen ty nejdůležitější a byly zde uvedeny také názorné ukázky šifrování. Následně je zde předveden způsob dešifrování Vigen?rovy "nerozluštitelné" šifry.
Selected encyption methods
Keywords: Kryptologie; substituční šifry; transpoziční šifry; frekvenční analýza; steganografie; kryptoanalýza.; Cryptology; substitutional ciphers; transpositional ciphers; frequency analysis; steganography; cryptoanalysis.