Sestra a péče o pacienty jiné kultury - Málková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2019)
Zvýšená migrace přináší setkání s více kulturami, proto také dochází k častějšímu střetávání s těmito pacienty ve zdravotnictví. Z těchto důvodů by ošetřovatelský personál měl zvolit vhodný přístup a orientovat se na specifické potřeby pacienta. Teoretická část bakalářské práce se věnuje transkulturnímu ošetřovatelství, jeho historii a základním pojmům týkajících se této problematiky. Pozornost je dále věnována přístupu sestry, potřebám pacientů a specifikům jednotlivých kultur. V bakalářské práci byly stanoveny dva cíle, a to zmapování vnímání pacientů jiných kultur ze strany sester, a dále stanovení nejčastějších problémů spojených s praxí. Pro zjištění výsledků bylo využito kvalitativního šetření pomocí polostrukturovaných rozhovorů se sestrami pracujícími v nemocniční lůžkové a ambulantní péči. Formou tužka a papír byly výsledky roztříděny do kategorií a podkategorií. Na základě výzkumného šetření byla zjištěna snaha sester vnímat všechny pacienty stejným způsobem, zároveň si někdy sestry uvědomují občasné předsudky, kterým se snaží vyhýbat. Problematika související s nejčastějšími překážkami byla obsáhlá. Sestry se nejčastěji setkávají s komunikačními obtížemi, jako je vzájemné nepochopení, jazyková bariéra a neuposlechnutí veškerých informací od zdravotnického personálu. Dále byly také zmiňovány potíže ohledně stravování, časté, početné a hlučné návštěvy, agresivita, stud nebo strach z bolesti. U věřících pacientů byly také zaznamenány obtíže ve vztahu k modlitebním rituálům. Výsledky bakalářské práce mohou být využity k prezentaci na odborné konferenci nebo v odborném časopise.
Nurse and the Care for Patients from Different Cultures
Keywords: Sestra; Pacient; Multikulturní; Transkulturní; Zkušenosti; Nurse; Patient; Multiculture; Transculture; Experience