Nežádoucí reakce kontrastních látek - Kubů, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2020)
Tématem bakalářská práce jsou nežádoucí reakce kontrastních látek. V teoretické části práce je vymezen pojem kontrastní látky, historie a jejich vlastnosti. V teoretické části je také vymezen pojem farmakovigilance. Dále je zde uvedeno dělení pro jednotlivé diagnostické metody, nežádoucí reakce na podání kontrastních látek u jednotlivých diagnostických metod, první pomocí při alergické reakci na KL a hlášení podezření na nežádoucí účinky. Teoretická část je zpracována z odborných publikací, článků a internetových stránek formou literární rešerše. Cílem práce bylo zmapovat výskyt nejčastějších reakcí na určité kontrastní látky. Tento cíl byl podpořen dvěma výzkumnými otázkami: ,,Jaké nejčastější druhy reakcí se u pacienta vyskytují? Které látky nejčastěji vyvolávají nežádoucí reakci? Jakým způsobem personál řeší projevy nežádoucích účinků?" K naplnění cíle a výzkumných otázek bylo použito dotazníkové šetření zahrnujících 33 respondentů z oboru radiologický asistent. Dotazník obsahoval otázky týkající se výskytu nejčastějších nežádoucích reakcí kontrastních látek, první pomoci při výskytu takových reakcí a dalších informací souvisejících s nežádoucími reakcemi kontrastních látek.
Adverse reactions to radiographic contrast material
Keywords: nežádoucí reakce; kontrastní látka; podání; vyšetření; adverse reaction; contrast material; application; examination