Říše struktur a vrstev. Přírodní motivy v grafice druhé poloviny 20. století v Čechách - Šedivý, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se skládá z teoretické a praktické části. Teoretická část se zabývá přírodním motivem struktur a vrstev ve volné grafice u vybraných umělců druhé poloviny 20. století v Čechách, přičemž největší prostor je věnován životu a grafickému dílu Jiřího Johna. Představuje také hlavní směry volné grafiky a její specifika včetně důležitých historických mezníků a poznatků z postavení české volné grafiky tehdejší doby. Výstupem praktické části je soubor grafických listů vytvořených technikou suché jehly na téma přírodních motivů struktur a vrstev pod vlivem vybraných inspiračních zdrojů.
Realm of structures and layers. Natural themes in the graphics of the second half of the 20th century in Bohemia
Keywords: česká volná grafika 20. století; přírodní motiv v grafice; struktura; Jiří John; Ladislav Čepelák; Marie Blabolilová; grafické techniky; suchá jehla; Bohemian graphic art of the 20th century; natural theme in graphic art; structure; Jiří John; Ladislav Čepelák; Marie Blabolilová; graphic techniques; drypoint