Preventivní programy pro seniory jako sociálně - pedagogické téma - Klepáč, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2018)
Práce se zabývá preventivními programy pro seniory. Cílem práce je objasnit, jakým způsobem mohou preventivní programy pro seniory rozvíjet sociální kompetence seniorů. Pro seniory je důležité zachovat jejich soběstačnost a autonomii, neboť to ovlivňuje jejich kvalitu života, která je důležitá pro jejich integritu. Senioři mohou být ohroženi sociálním vyloučením na základě rizikových faktorů, například odchodem do starobního důchodu a s tím souvisejícím osamocením. Senioři se mohou stát oběťmi násilí nebo zneužívání. Je proto důležité, aby společnost mohla seniorům nabídnout preventivní programy, které budou rozvíjet jejich sociální kompetence. V práci jsou uvedeny některé příklady vybraných preventivních programů.
Preventive programs for the old people as a topic of social education
Keywords: specifika stárnutí a stáří; sociální kompetence; specifika vzdělávání seniorů; rizikové faktory stáří; preventivní programy ve stáří; předváděcí akce; specifics of aging and old age; social competences; specifics of training of old people; risk factors of old age; preventive programs in old age; roadshow