Odhad dostupnosti živin v půdě asanovaných a přirozeně se vyvíjejících porostů po kůrovcové kalamitě na území NP Šumava - Drábková, Marie (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této práce bylo odhadnout a porovnat množství dostupných živin v půdě v lesních porostech v NP Šumava, ve kterých došlo po kůrovcové kalamitě k odumření lesa. Práce se zaměřuje na vliv asanační těžby, vliv rostlinného pokryvu a na vliv rozkládajícího se dřeva na půdní chemismus, zejména na kationtovou výměnnou kapacitu, obsah basických iontů a iontů hliníku v půdě. Jsou uvedeny předběžné výsledky a návrhy budoucího výzkumu.
Estimate of available nutrients in forest soil after bark beetle outbreak of stands after salvage logging and of stands left without intervention in the Šumava National park
Keywords: lesy; disturbance; půda; přirozená obnova; rozkládající se dřevo; kůrovcová kalamita; KVK; asanační těžba; forest; soil; CEC; salvage logging; disturbance; decaying wood; mountain spruce forests; bark beetle outbreak; natural regeneration