Tiskárna a vila Aloise Landfrase v Jindřichově Hradci - Slouková, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce Tiskárna a vila Aloise Landfrase v Jindřichově Hradci je zaměřena na budovu tiskárny a vilu se zahradou a zkoumá ji především z uměleckohistorického hlediska. První část práce pojednává všeobecně o historii tiskařského řemesla v Jindřichově Hradci, stavebníkovi Aloisi Landfrasovi a staviteli obou objektů Josefu Schafferovi. V další části práce se autorka zabývá budovou tiskárny, otázkou datace její přestavby, rekonstrukcemi objektu a byl proveden architektonický popis fasády domu. Následující kapitoly jsou zaměřeny na Landfrasovu vilu se zahradou. Zajímavým bodem je zde nejasnost datace počátku výstavby vily, založená na literatuře a zakládací listině k vile. Dalším zájmem autorky bylo podat kompletní popis zahrady a přiblížit její původní podobu na základě historických fotografií. Posléze upozornit na dřívější účel objektu, neboť za života Aloise Landfrase měla vila se zahradou význam především kulturní. Následující kapitola rozebírá vztah Aloise Landfrase jako stavebníka a Josefa Schaffera jako stavitele. V poslední části se autorka zaměřuje na rozbor zahrady z hlediska slohových prvků a pokouší se nalézt inspiraci či vzor pro toto architektonické dílo.
The printing office and the villa of Alois Landfras in Jindřichův Hradec
Keywords: Alois Landfras; Josef Schaffer; tiskárna; vila; Alois Landfras; Josef Schaffer; printing office; villa