Nejčastější ošetřovatelské diagnózy v domovech pro seniory a možnosti jejich řešení - Pěchotová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2014)
Cíle práce Cílem práce bylo zmapovat nejčastější ošetřovatelské diagnózy používané v domově pro seniory a intervence k těmto ošetřovatelským diagnózám. Ke zmapování byly zvoleny tyto výzkumné otázky: Jaké jsou nejčastějších ošetřovatelské diagnózy klientů ve vybraném domově pro seniory? Jaké jsou intervence u nejčastějších ošetřovatelských diagnóz? Použité metody Ke zjištění informací byl využit kvalitativní výzkum, metoda dotazování pomocí nestandardizovaného hloubkového rozhovoru. Výzkumné šetření bylo provedeno v únoru 2014 v G centru Tábor, domov pro seniory. Rozhovory byly zapsány do poznámkového bloku a posléze přepsány. Při zpracování výsledků byla použita metoda kódování za účelem vyhledávání nejčastějších slovních spojení, na jejichž základě byly vytvořeny kategorie a k nim podkategorie, shrnuté do schémat. Výzkumný vzorek Výzkumný vzorek tvořilo 10 sester domova pro seniory v rozmezí 43-57 let, pracujících na pozici všeobecných sester a staniční sestry. Rozhovorům předcházelo seznámení sester s tématem bakalářské práce a účelem výzkumu a písemný souhlas ředitelky zařízení. Výsledky Ze zpracovaných rozhovorů po analýze dat vzniklo 8 kategorií: Ošetřovatelský proces, Využívání ošetřovatelského procesu, Ošetřovatelský proces v praxi, Fáze ošetřovatelského procesu, Ošetřovatelské diagnózy, Intervence, Dokumentace ošetřovatelské péče, Poskytování péče. K jednotlivým kategoriím byly přiřazeny podkategorie, ve kterých jsou zakódována slovní spojení, a vše je znázorněno v přehledných schématech. Z rozhovorů vyplynulo, že sestry mají povědomí o metodě ošetřovatelského procesu, který nejčastěji charakterizovaly jako uspokojování potřeb klienta. Závěr Cílem moderního ošetřovatelství je vysoká kvalita poskytované péče a aktivní účast klienta v ní, vyjádřena v konečné fázi uspokojením jeho potřeb s respektem k individuální kvalitě života, vedoucí k udržení zdraví a zmírnění fyzické i psychické bolesti. Praktickým výstupem bakalářské práce je brožura nejčastějších ošetřovatelských diagnóz a jejich intervencí v domově pro seniory , G centrum Tábor.
The most frequent nursing diagnoses in senior homes and the possibilities of their solutions.
Keywords: ošetřovatelský proces; senior; ošetřovatelská diagnóza; ošetřovatelská intervence; domov pro seniory; počítačový program Cygnus; nursing process; senior; nursing diagnosis; nursing interventions; home for the elderly; the computer program Cygnus