Role genu Impl2 v regulaci imunitní odpovědi na bakteriální infekci u Drosophila melanogaster - Šokčevičová, Helena (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem této diplomové práce je posoudit roli genu Impl2 během regulace imunitní odpovědi na bakteriální infekci u Drosophila melanogaster. V teoretické části poskytuje souhrn poznatků o imunitě drozofily spolu s nastíněním dosavadních znalostí o genu Impl2. V praktické části diplomová práce zkoumá úlohu genu Impl2 při bakteriální infekci. Charakterizuje místo produkce genu Impl2, změny hladinách jeho exprese během bakteriální infekce a ověřuje důležitost tohoto genu pro správnou imunitní odpověď. Dále tato diplomová práce zkoumá metabolické změny doprovázející imunitní aktivaci ve spojitosti s genem Impl2. V neposlední řadě tato práce posuzuje vliv genu Impl2 na mobilizaci energie pro probuzení se z chladem indukovaného kómatu.
The role of Impl2 gene in the regulation of immune response to bacterial infection in Drosophila melanogaster
Keywords: gen Impl2; imunitní odpověď; bakteriální infekce; systemický metabolismus; Drosophila melanogaster; sobecký imunitní systém; inzulinová rezistence; Impl2 gene; immune response; bacterial infection; systemic metabolism; Drosophila melanogaster; selfish immune system; insulin resistance