Josef Fišer (život a dílo regionálního historika) - Kosíková, Jarmila (Jihočeská univerzita, 2007)
Předložená práce podává portrét Josefa Fišera (1878 - 1944), ředitele gymnázia, regionálního historika, kronikáře, kulturního pracovníka a člena řady spolků. Josef Fišer se narodil v Klenčí pod Čerchovem, ale většinu svého života prožil v Moravských Budějovicích, kde stanul v čele nově zřízené české střední školy. Cílem diplomové práce je zachycení života, historického díla a obrazu Josefa Fišera v očích jeho současníků. Práce se snaží také vystihnout roli Fišera jako středoškolského pedagoga. Josef Fišer je pro moravskobudějovický region bezesporu významnou osobností. Až do dnešní doby však o něm nevyšla žádná monografie. Stěžejní roli měly proto při vytváření této diplomové práce vedle Fišerovy osobní pozůstalosti uložené v pobočce Státního okresního archivu Třebíč v Moravských Budějovicích, především novinové a časopisecké články nebo studie, které vyšly u příležitosti výročí Fišerova narození či úmrtí. Text je rozdělen do šesti kapitol, které jsou pro přehlednost rozčleněny na podkapitoly. K práci jsou rovněž připojeny textové a obrazové přílohy, které slouží k doplnění celého textu.
Josef Fišer (Life and Work of Regional Historian)
Keywords: Josef Fišer; ředitel gymnázia; regionální historik; kronikář; kulturní pracovník; narozen v Klenčí pod Čerchovem; Josef Fišer; the headmaster of a grammar school; regional historian; chronicler; cultural worker; was born in Klenčí pod Čerchovem