Gentrifikace a revitalizace zástavby vnitřního města Českých Budějovic s důrazem na Pražské předměstí - západ - Bartoš, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2017)
Revitalizace českobudějovické vnitroměstské zástavby a současně gentrifikace této zástavby jsou předmětem zkoumání v této bakalářské práci. Po rozboru literatury a teorie následuje popis řešených ploch vnitřního města a kapitola věnovaná sběru dat a metodice. V této práci jsou analyzovány rozhovory s bydlícími obyvateli na téma gentrifikace a je uskutečněno terénní mapování jednotlivých domů z hlediska míry jejich revitalizace. Data jsou setříděna a zpracována do typů několika typologií gentrifikace a revitalizace zástavby. Řešeným územím jsou tři obytné plochy západní části Pražského předměstí, které je součástí vnitřního města Českých Budějovic. V první ploše, ve které je sídliště, byla zaznamenána revitalizace panelových domů a převaha bydlících s neutrálním stavem z hlediska gentrifikace. Druhá plocha představovala především nově vystavěná kondominia obsazená gentrifiéry a neutrálními bydlícími. Ve třetí ploše, tvořené starší ulicovou zástavbou, dochází postupně k revitalizaci domů a k výstavbě nových kondominií, je zde zatím smíšená skladba obyvatel z hlediska sociálněekonomického statusu.
Gentrification and revitalization of inner city buildings in the city of České Budějovice with emphasis on the Pražské předměstí - west
Keywords: gentrifikace; revitalizace zástavby; vnitřní město; kondominium; České Budějovice; gentrification; building revitalisation; inner city; condominium; České Budějovice