Fyzioterapeutické postupy u instability ramenního kloubu s využitím Kinesio Taping Method - Pelešková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2018)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou instability ramenního kloubu s využitím Kinesio Taping Method. Je rozdělena na dvě části. První část je teoretická a obsahuje kapitolu týkající se anatomie ramenního pletence, biomechaniky, kineziologie a samotné instability, jejích typů, možných příčin a příznaků. Dále je zde nastíněna léčba včetně možnosti konzervativní i operativní terapie. Ve druhé, praktické části jsou popsána různá vyšetření, metodiky, které lze využít. Dále se v této části nacházejí výsledky kvalitativního výzkumu, který jsem zpracovala formou kazuistik. Pozorovala jsem čtyři pacienty, kteří byli ve věku 2130 let. Pacienti absolvovali vstupní a výstupní kineziologický rozbor a terapii, kde jsem se snažila najít správné metody na stabilizaci ramenního kloubu. Navíc jsem jim navrhla další dlouhodobý rehabilitační plán. Cílem práce bylo ověřit účinnost zvolené fyzioterapie. Druhým cílem bylo ověřit vhodnost zařazení terapeutických postupů metody Kinesio Taping do terapie. Výzkumná otázka zněla, zda dojde vlivem navržené terapie ke zlepšení instability ramenního kloubu u vybraných pacientů. U všech pacientů došlo ke zlepšení, i když ne nijak markantnímu. Nejvíce záleželo na spolupráci při terapii a hlavně na domácím cvičení. Se spoluprací to nebylo vždy úplně snadné, a to zejména s jednou pacientkou. Tato práce může být využita v praxi fyzioterapeutů nebo jako edukační materiál pro pacienty s touto diagnózou.
Physiotherapeutic Techniques in Shoulder Joint Instability using Kinesio Taping Method
Keywords: Instabilita; ramenní kloub; Kinesio Taping; fyzioterapie; vyšetřovací metody; Instability; shoulder joint; Kinesio Taping; physiotherapy; examination methods