Příprava mladých lidí z ústavní výchovy na budoucí život - Rollová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2017)
Hlavním cílem této práce je porovnání ústavní výchovy v teoretické a praktické rovině, pokud jde o úspěšnost mladých lidí z této výchovy uspět na pracovním trhu. K dosažení tohoto cíle bude proveden kvalitativní výzkum. Výsledkem výše zmíněného výzkumu bude srovnání teoretického fungování ústavní výchovy se zaměřením na přípravu dětí a mladých lidí na samostatný život a reálných kazuistik dětí z dětského domova v Radeníně. Dílčím cílem je stanovení faktorů, které můžou mít vliv na zaměstnanost těchto dětí. Do dílčích cílů se řadí také zhodnocení možností přístupu k potřebnému vzdělání, opoře nebo např. motivaci. Dále se práce zabývá otázkou vytvoření pracovních návyků. Zda jim někdo pomohl práci hledat, vyjednávat se zaměstnavatelem, vysvětlit všechny věci týkající se pracovního poměru a nakonec, zda práci našly a udržely se v ní.
Preparedness of Young People from Institutional Care for Independent Life
Keywords: ústavní výchova; trh práce; sociální systém; institutional care; labour market; social system