Zpracování biomasy pro přímé spalování. - Tomášek, Petr (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této práce je vytvořit přehled možností využití biomasy k energetickým účelům a posoudit jednotlivé technologie úpravy biomasy pro přímé spalování. Dále je provedeno sledování spotřeby pelet v nově zatepleném rodinném domě a posouzení provozu kotle na pelety. Jako palivo pro vytápění domu byly použity bílé dřevní pelety, vyráběné z čistého dřeva a dřevního odpadu bez příměsí. Pro výpočet spotřeby pelet a posouzení provozu kotle byly použity data z topné sezony 2011/2012. Na závěr je provedeno porovnání pelet s jinými palivy pro vytápění objektu.
The processing of biomass for direct combustion
Keywords: biomasa; pelety; štěpkování; lisování; spalování biomasy; energie; cena; biomass; pellets; manufacture of wood chips; pressing; combustion of biomass; energy; price