Benefity a efekty dechových cvičení integrální jógy u astmatiků - Křesťan, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
Ve své bakalářské práci se zabývám prospěšností dechových cvičení integrální jógy u astmatiků. V teoretické části proběhla literární kompilace dostupných pramenů vztahujících se k danému tématu. Téma je velice rozsáhlé, a proto jsem vybíral jen ty nejdůležitější informace. Ve výzkumné části je popsaná metodologie výzkumu. Byla použita metoda projektivní techniky Nedokončené věty (Válková, 2000). Dále je zde použit dotazník vlastní konstrukce (Krejčí, Křesťan, 2010) Na základě výzkumu byl sestaven intervenční program, který je v plném znění uveřejněn v příloze. Po intervenčním programu proběhlo znovu dotazníkové šetření. Ve výsledcích je porovnání vstupních a výstupních reakcí participantů. Cvičenci také měli možnost volných výpovědí. Na základě intervenčního programu došlo ke snížení četnosti astmatických obtíží. Jógové dechové cvičení je vhodné doporučit všem astmatikům.
Benefits and Effects of Integral Yoga Breathing Exercises at Asthmatics
Keywords: jóga; astma bronchiale; dechová cvičení; yoga; asthma bronchiale; breathing exercises