Historie české obecné školy v Kájově - Müller, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Bakalářská práce popisuje historii české obecné školy v Kájově od samotného zřízení až do roku 1950. Práce se zaměřuje na historii české školy, zároveň však úzce souvisí se školstvím německým. Pracoval jsem s on-line dostupnou školní kronikou ze Státního oblastního archivu v Třeboni, s odbornou literaturou, internetovými zdroji, ale i s nepublikovanými pamětmi z rodinné sbírky příbuzných kájovské pamětnice Růženy Hotové. Samotná práce se zaměřuje na místo Kájov jeho historii a současnost, samotný vznik školství, vliv nacismu, válečné období, odsuny Němců po skončení války, nástup komunismu. Práce se zaměřuje na historii české obecné školy až do roku 1950. Jedním z důvodů je dostupnost materiálů, zároveň však práce obsahuje významné události pro český národ.
The History of the Czech council-school in Kájov
Keywords: poutní místo; historie české obecné školy; Kájov; českoněmecké soužití; Národní Jednota Pošumavská; pohraničí; válka; odsuny; ideologie; place of pilgrimage; history of the Czech elementary school; Kájov; Czech-German coexistence; Národní Jednota Pošumavská; border area; war; removal; ideology