Food waste management v podnicích služeb cestovního ruchu - Sismilichová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Potravinový odpad je globální problém. Existují různé alternativy, jak zpracovat odpad z podnikových praxí a domácností. Část literárního výzkumu popisuje tyto alternativy. Food waste management je jednou z alternativ, jak snížit počet hladovějících. Literární rešerše byla tvořena na základě informací čerpaných z českých a cizojazyčných zdrojů, internetových i knižních. Bakalářská práce analyzuje využití potravinového odpadu v České republice v Jihočeském kraji. Práce se zabývá skladovatelností potravin a jejich zpracování v restauraci Tank ONO. Cílem výzkumu je zaznamenávat množství odpadů, které produkuje. Jedná se o otázku měření a pozorování. Současně se výzkum zaměřuje na velikost porcí servírovaných zákazníkům. Podle toho určí, zda jsou části nadměrné a zda pomáhají k odpadu. Součástí výzkumu je dotazníkové šetření, který hodnotí spokojenost zákazníků v restauraci a zaznamenává jejich smýšlení o případném odpadu. Práce navrhuje vhodná řešení, jak předcházet zbytečnému odpadu a ušetřit peníze.
Food Waste Management in companies of tourism services
Keywords: Food waste management; skladovatelnost; třídění a likvidace odpadů; ušetřit peníze; Food waste management; sustainability; waste sorting and destruction; save money