Zobrazení daní v účetnictví dle platné legislativy ČR - Šusová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2009)
V teoretické části diplomové práce je nejprve vymezena daňová soustava uplatňovaná v České republice a následně jsou jednotlivé daně podrobněji rozebírány. Jelikož základním cílem práce bylo zobrazení daní v účetnictví, následující část práce je věnována právě způsobu jejich účtování a posouzení daňové uznatelnosti těchto nákladů z hlediska daně z příjmů. Praktická část dále zobrazuje soustavu daní v konkrétním podniku. Pro tyto účely byla vybrána zemědělská obchodní společnost EPIGON A sídlící na Českobudějovicku. V práci je popsána a vyčíslena povinnost společnosti k jednotlivým daním pro rok 2008. Dále jsou analyzovány dopady aktuálních změn daňové a účetní legislativy do účetnictví vybraného podniku a také dopady do základu daně z příjmů. Jelikož pro oblast zemědělství stanoví daňová a účetní legislativa České republiky celou řadu zvláštností a výjimek, je jim v diplomové práci také věnována náležitá pozornost.
Presentation of the tax system in accounting according to the actual Czech legislation
Keywords: daňová soustava; základ daně; sazba daně; daň z příjmů právnických osob; odepisování zvířat; tax system; tax base; tax rate; income tax; tax duty; animal{\crq}s depreciation