Problematika neuhrazených pohledávek z hlediska daňového zatížení podnikatelského subjektu - Písačková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem mé práce bylo zhodnocení problematiky pohledávek v rámci dodavatelsko odběratelských vztahů, jejich vzniku a vlivu na rozhodující hospodářskou situaci každé firmy, se zdůrazněním dopadu do základu daně z příjmů, zvláště pak v souvislosti se zaplacením po lhůtě splatnosti nebo s nezaplacením vůbec. Pro takový případ jsem se zabývala nejprve nástroji zajištění a vymáhání pohledávek v soudních řízeních. Podrobněji jsem pak zhodnotila účetní postupy ohledně pohledávek stejně jako otázky daňové. Samozřejmě jsem věnovala pozornost odpisu pohledávek a tvorbě opravných položek k ním. Tato práce nemůže vyčerpat celou složitost tohoto tématu, ale mohla by možná být stručný manuál pro nezkušené, ale zainteresované osoby v tomto směru.
Problems of Amount Outstandings in Term of Tax Income in Business Branch
Keywords: pohledávky; zaplacení po lhůtě splatnosti; daň z příjmů; nástroje zajištění; vymáhání úhrady pohledávek; odpis pohledávek; opravné položky; outstandings; payment overdue; tax income; instruments of securing; exacting the outstandings; amortization of debts; correction amounts