Manželství a rodina z pohledu ženy - Machovcová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá pohledem vdané ženy na současné manželství a vnímání své role v něm. V teoretické části jsou obsaženy kapitoly týkající se historie manželství. Jsou zde zmíněny pojmy manželství, rodina, rozvod, štěstí. Dále teoretická část obsahuje kapitoly věnující se druhům manželství a rodiny, funkci rodiny, druhům soužití partnerů. Praktická část přináší výsledky kvalitativního šetření, které poukazují na pozitiva a problémy v manželství, osobní zkušenosti s ním, a to vdaných žen ve věku 35 až 45 let, které jsou ve svém prvním manželském svazku. Byly realizovány hloubkové rozhovory, kdy byly ženám kladeny otevřené otázky týkající se motivace ke vstupu do manželství, obecně výhod či nevýhod takového typu soužití, dále zjišťující osobní zkušenosti s manželstvím a jak vnímají svou roli v něm.
Marriage and family from the perspective of women
Keywords: manželství; rodina; rozvod; soužití; štěstí; marriage; family; divorce; cohabitation; happiness