Srovnání erozního ohrožení půdy u různých typů pícních porostů a technologií jejich pěstování - Jirsová, Monika (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce se věnuje rozdělení, pěstování a významu různých druhů pícnin ve vztahu k eroznímu ohrožení půd v podmínkách České republiky. V první části je zaměřena na zhodnocení příčin a průběhu degradace půd v současnosti a následný vývoj půdy v podmínkách očekávaných změn klimatu. Mezi nejzávažnější degradační faktory patří pedokompakce, dehumifikace, zábory půd, špatná infiltrace, vodní a větrná eroze. Jen vodní erozí je v České republice ohroženo 42 % zemědělské půdy. V další části bakalářské práce je uveden význam různých druhů luskovin, trvalých travních porostů, širokořádkových plodin a jejich vliv na erozní ohrožení půdy. V neposlední řadě jsou v práci shrnuta organizační, technická a agrotechnická protierozní opatření. Jsou charakterizovány možnosti jejich využití, účinnost a náročnost.
The comparison of erosion intensity by different types of fodder crops and technology of cultivation
Keywords: erozní ohrožení půd; pícniny; trvalé travní porosty; protierozní opatření; soil erosion risk; forage crops; permanent grassland; erosion control measure