Motivy smrti a narození v legendách české středověké literatury - Kučerová, Hana (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce je zaměřena na motivy smrti a narození ve významných legendách českého literárního středověku. Symbolika smrti a narození je prezentována na vybraných hagiografických textech pojednávajících o českých světcích, konkrétně o sv. Václavu, sv. Vojtěchu, sv. Prokopu, sv. Konstantinovi, sv. Cyrilovi, sv. Ludmile, sv. Anežce, blahoslavené Zdislavě a sv. Vintíři. Úvodní část je věnována teoretickému vymezení pojmu hagiografie a jejímu historickému vývoji, čemuž předchází kapitola pojednávající o motivech smrti ve všech oblastech umění. Stěžejní pasáž práce je postavena na interpretaci jednotlivých legend, které mají základ ve středověku, přičemž je pozornost soustředěna právě na motivy smrti a narození a způsob jejich zobrazení. V závěrečné kapitole předkládané diplomové práce jsou výše zmíněné motivy v rámci jednotlivých legend porovnávány tak, aby byl vyzdvižen jejich postupný vývoj.
Themes of death and birth in the legends of Czech medieval literature