Systém HACCP a jeho implementace ve faremním zpracování hovězího masa - Kotrcová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2021)
Systém analýzy rizik a řízení kritických bodů je systém, který pomáhá udržet zdravotní nezávadnost potravin. Součástí plánu HACCP je zavedení kritických kontrolních bodů a tím stanovit místa, kde hrozí největší riziko pro bezpečnost potravin. Tato místa se musí monitorovat, kontrolovat a zaznamenávat. V případě potřeby použít nápravná opatření. Hlavním úkolem systému HACCP je výroba bezpečných potravin. V první části diplomové práce jsem se věnovala literární rešerši, kde je zpracována dostupná literatura, v druhé části diplomové práce byly pro konkrétní podnik-bourárna navrženy potřebné dokumenty, které jsou součástí systému HACCP. V analýze nebezpečí byly stanoveny kritické body a kritické kontrolní body.
HACCP system and its implementation in beef farm processing
Keywords: HACCP; kritický bod; bourárna; HACCP; critical point; cutting plant