Fyzioterapie u pacientů po cévní mozkové příhodě - problematika hemiparetického ramene - Němec, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Cévní mozková příhoda patří mezi nejčastější příčiny předčasné invalidizace a představuje druhou nejčastější příčinu úmrtí ve všech vyspělých zemích. Jedná se o náhle se rozvíjející postižení určitého okrsku mozkové tkáně, která vznikla poruchou jejího prokrvení. Jednou z komplikací po prodělání cévní mozkové příhody je syndrom bolestivého ramene, objevující se na hemiparetické horní končetině. Jde o bolestivost v oblasti ramene se současným omezením hybnosti. Teoretická část bakalářské práce se zabývá především epidemiologií, rozdělením, příčinami, diagnostikou, komplikacemi a základními rizikovými faktory cévní mozkové příhody. Dále je v teoretické části uvedena kineziologie ramene a je vysvětlen syndrom bolestivého ramene u hemiparetiků s následnými možnostmi terapie. Hlavním cílem bakalářské práce je zmapovat a shrnout problematiku hemiparetického ramene, vytvořit vhodný rehabilitační plán a následně vyhodnotit účinky zvolené fyzioterapeutické léčby. Jedná se o kvalitativní výzkum, kde výzkumnou skupinu tvoří 3 pacienti po cévní mozkové příhodě s bolestivým hemiparetickým ramenem. Kazuistika se skládá z úvodního vstupního vyšetření. Následuje 8 terapií zaměřených na problematiku hemiparetického ramene a nakonec závěrečné výstupní vyšetření. Dle výsledků lze usoudit, že u dvou pacientů došlo po absolvování fyzioterapeutické léčby v oblasti ramene k určitým zlepšením. U posledního pacienta nebylo ze zdravotních důvodů výstupní vyšetření možno vykonat. Práce může sloužit jako edukační materiál pro fyzioterapeuty, odbornou veřejnost nebo studenty fyzioterapie, kteří si chtějí rozšířit povědomí o dané problematice.
Physiotherapy for patients after stroke - problems of hemiparetic shoulder
Keywords: cévní mozková příhoda; ramenní pletenec; syndrom bolestivého ramene; fyzioterapie; hemiparéza; stroke; shoulder girdle; painful shoulder syndrome; physiotherapy; hemiparesis