K problematice leváctví - Grobheiserová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce K problematice leváctví je zaměřena na problematiku leváctví a levorukosti ve své komplexnosti. Teoretická část práce je zaměřena na lateralitu a levorukost obecně, postavení leváků ve společnosti a měnící se pohled na lateralitu v průběhu historie. Zabývá se odlišnostmi leváků a praváků a upozorňuje na možná úskalí, na která leváci mohou narazit. V závěru jsem se zabývala testováním laterality a možnými způsoby vedení levorukých žáků. Výzkumná část je zaměřena na orientační zjištění počtu levorukých žáků v 1. třídách základních škol v Karlovarském kraji. Dále jsem zjišťovala, do jaké míry jsou učitelé ve zkoumaných třídách obeznámeni s problematikou leváctví a jakým způsobem leváky vedou. Výzkum probíhal na 16 náhodně vybraných školách.
The issue of left-handedness
Keywords: levorukost; problematika leváctví; lateralita; postavení leváků ve společnosti; úskalí levorukosti; testování laterality; vedení levorukých žáků; počty levorukých žáků; přehled učitelů o problémech leváků; left-handedness; laterality; left-handed people in society; guidence of left-handed pupils