Rozmnožování a vývoj pulců ropuchy obecné ( Bufo bufo L.) na Vyšebrodsku, Šumava. - Kus, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce pojednává o biologii vývinu pulců (Bufo bufo L.) K tomuto zaměření práce mě přivedli informace o globální krizi obojživelníků, jejich rychlém vymírání a o tom, že pro některé druhy může být umělý odchov poslední možností záchrany. Za tímto účelem jsem provedl výzkum vývoje pulců Bufo bufo od vajíčka po metamorfovanou žabku, abych zjistil ideální podmínky pro jejich larvální vývoj v laboratorních a částečně uměle připravených podmínkách Cílem bylo zjistit ideální podmínky pro jejich vývoj a přeměnu a tato zjištění pak mohla být aplikována, po studiu biologie daného druhu, při pomoci vymírajícím druhům žab, aby byla zajištěna záložní populace.
Reproduction and ontogenesis larve toad ( Bufo bufo L.) in Vyšebrodsko, Šumava.
Keywords: ropuchovití; metamorfóza; Gosnerův systém; globální krize obojživelníků; vliv teploty; toad Bufo bufo; metamorphose; Gosner´s systém; global srusis of amphibians; temperatur influence