Die Analyse verbaler Valenz im Lehrbuch "Německy s úsměvem" - Gröslová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématikou této diplomové práce je analýza slovesné valence v české učebnici "Německy s úsměvem". Teoretická část se nejprve zabývá slovesnou valencí, v jejímž rámci zkoumá slovní druh sloveso a problematiku valence. Dále se věnuje gramatice z pohledu didaktiky DaF. Na závěr teoretické části je připojena stručná charakteristika typologie cvičení, kterou doplňuje výběr vhodných typů cvičení k nácviku slovesné valence. Jádro práce pak tvoří analýza slovesné valence, kterou představuje excerpce, prezentace a procvičení slovesné valence ve vybraném úseku učebnice. Výsledky jednotlivých částí analýzy jsou dále vyhodnoceny a statisticky zpracovány. Za vyhodnocením následuje soupis zjištěných problémů, na základě nichž je pak vytvořen vlastní návrh k jejich řešení.
The analysis of verbal valence in the textbook "Německy s úsměvem"
Analýza slovesné valence v učebnici "Německy s úsměvem"
Keywords: analýza; slovesná valence; sloveso; valence; valenční teorie; němčina jako cizí jazyk; didaktika; gramatika; typologie cvičení; excerpce slovesné valence; prezentace slovesné valence; nácvik slovesné valence; analysis; verbal valence; verb; valence; valence theory; german as foreign language; didactics; grammar; exercise typology; excerption of verbal valence; presentation of verbal valence; practice of verbal valence